Image Alt

Intrebari frecvente

Gaseste raspunsuri

In aceasta sectiune veti gasi cele mai frecvente intrebari puse de turisti, intrebari la care noi am decis sa raspundem chiar pe aceasta pagina web, pentru a ajuta si alti viitori turisti.

Turist: Cat de greu este sa urci un munte înalt si cum te poti pregăti pentru expeditii?

High Mountains: Daca vreti sa urcati acolo sus la mare altitudine, trebuie sa stiti ca unii dintre cei care încearcă sa ajunga pe astfel de varfuri cedeaza din cauza raului de altitudine, care se instalează rapid fara o foarte buna aclimatizare la peste 5.000 -6.000m. Trebuie sa urcati treptat la altitudine mare, sa va hidratati foarte bine (cel putin 3-4 litri zilnic) si sa va odihniti cat puteti de mult in timpul noptilor! Este necesar sa va antrenati cu multe luni inainte de ascensiune prin exerciții cardio care sa va obisnuiasca inima cu efortul la altitudine mare, sa faceti ture de anduranta prin munți de cel putin 10-12 ore cu cel putin 1000m diferenta de nivel in urcare si coborare, se recomanda ture mai lungi pe bicicleta asa incat sa va pregatiti inima, plamanii si muschii picioarelor cu efortul, sa faceti catarare la stanca, vara dar si la panou pe timp de iarna, sa va faceți un obicei sa campati si sa dormiti in cort la temperaturi scazute si in conditii de vreme neprielnica. Inotul este recomandat pentru dezvoltarea capacitatii pulmonare si pentru pregatirea fizica! In functie de expeditia aleasa, va recomand sa intrebati ghidul montan care va insoteste despre cum sa va organizati programul de antrenament si cum sa procedati cu intensitatea acestuia!

Turist: Pentru a putea urca cu tine pe Aconcagua sau Mont Blanc, pe Grossglockner sau Elbrus, Kilimanjaro sau pe Island Peak in Himalaya ar trebui sa fiu alpinist?

High Mountains: Este bine sa ai experienta, dar o poti si acumula treptat! Experienta se castiga in timp, după ani de urcat in Carpați! Eu de pilda, inainte de a urca in muntii inalti din Himalaya am fost de cel putin 10 ori in Alpi sau Caucaz. Am urcat Mont Blanc, Grossglockner, Monte Rosa, Punta Penia din Marmolada, Zumsteinspitze, am facut zeci de trasee de via ferrata in Alpii Dolomiti, am urcat de 2 ori pe Elbrus. Toate aceste ture realizate cu zeci de oameni, indrumati de mine acolo sus pe creste! Așadar, pregatirea pentru expediții montane vine treptat si in etape, sub îndrumarea unii ghid montan cu experiența si care a mai urcat pe varfurile despre care esti tu interesat! Daca ai o pregatire fizica buna si este obișnuit cu frigul si mersul prin zapezi, deja ai facut primul mare pas spre Anzii Cordilieri, Caucaz sau Himalaya!

Turist: De ce sa aleg sa urc cu tine in munti inalti?

High Mountains: Sunt un ghid montan cu experiența, organizez ateliere de initiere in alpinismul de iarna si de ice climbing unde te poti pregati corespunzator pentru mare altitudine: inveti tehnica, dormi in bivuac in zapada, te cateri pe pereti de gheata si dobandesti notiuni de cautare si salvare in avalansa, dar si de supravietuire in munti inalti. Pana acum, am reusit sa urc cu multe echipe de alpinisti amatori pe varfuri faimoase din cei mai inalti munti ai lumii: Aconcagua, Elbrus, Kilimanjaro, Ararat, Damavand, Triglav, Grossglockner, Mont Blanc, Island Peak, Ama Dablam, Manaslu!
Care sunt simptomele raului de altitudine si cum ma pot pregati pentru ele?
La mare altitudine sunt sanse sa te doara capul, sa ai ameteli, sa simti ca nu ai pofta de mancare, sa te simti lipsit de energie. Toate acestea se intampla ca urmare a aerului rarefiat si a expunerii corpului tau la un mediu cu tot mai putin oxigen. Simptomele pot sa difere de la un alpinist la altul, dar in general, daca urci treptat la altitudine, daca te hidratezi corespunzător, daca respecți principiul “climb high, sleep low”, sa urci cat mai sus dar sa dormi mai jos decat punctul maxim atins in ziua respectiva, daca ai si zile de rezerva in care sa te relaxezi, atunci ai sanse mari sa depășești cu succes problemele inerente generate de aerul rarefiat.

Turist: Daca merg cu tine in Africa pe Kilimanjaro sau la triburile de Maasai in craterul NgoroNgoro, in desertul Sahara din Africa de Nord sau in jungla din America de Sud sau in Asia de sud-est in Vietnam cum este cu bolile tropicale?

High Mountains: Nu este asa de periculos pe cat se spune, insa este strict recomandat sa iti faci vaccinul împotriva febrei galbene si sa ai la tine pastile care se folosesc împotriva malariei. Ma poti suna pentru a-ti oferi consultanta in acest sens, din experiența mea de ghid organizator de expeditii in Africa, America de Sus sau Asia!

Turist: Daca nu am echipamentul tehnic necesar pentru o expeditie sau o tura alpina cum procedez?

High Mountains: In acest caz, ma contactezi si iti detaliez ce fel de echipament ai nevoie daca vrei sa urci cu mine in Carpati sau daca te interesează alti munti mai inalti, de pildă: Mont Blanc, Aconcagua, muntii Atlas, Elbrus-Caucaz, Damavand, Ararat, Kilimanjaro sau pe optmiarii din Himalaya! iti ofer consultanță despre bocancii de altitudine, jacheta de Gore Tex, pufoaica potrivita, sac de dormit recomandat pentru expeditii, manusi sau suprapantaloni, ochelari de soare pentru expeditii pe ghetari sau la mare altitudine! De asemenea, in privinta echipamentului tehnic specializat, trebuie sa stii ca oricand poti inchiria de la noi: coltari, pioleti, ham de alpinism echipat cu anou si carabiniere precum si casca de protectie!

Turist: Vreau sa ma antrenez pentru expeditiile cu tine in Himalaya pe trasee nemarcate din Carpati? Pot apela la tine pentru antrenament?

High Mountains: Da, desigur! Este chiar recomandat sa te antrenezi serios pentru urcarea la mare altitudine, sa urci impreuna cu ghidul tau pe rute mai tehnice din Carpati, din Crai, Bucegi sau Fagaras. Sunt ghid montan profesionist si te pot insoti pe vaile alpine de la noi, pe rute nemarcate din Piatra Craiului sau Bucegi, acolo unde avem permisiunea legala de a ne catara! Putem sa exersam impreuna tehnici de catarat si rapel, asigurari si amaraje pe care le vom folosi mai tarziu in expediții la mare altitudine! Trebuie doar sa ma suni si sa stabilim impreuna programul! Deseori, sunt plecat in expeditii dar imi fac timp sa ne antrenam impreuna si sa gasim cel mai bun program, asa incat sa optimizam impreuna șansele sa ajungem pe varf!

Turist: Dacă vin cu gasca sau cu grupul meu de prieteni sau colegi putem primi o reducere de preț pentru ture alpine sau expediții organizate de tine?

High Mountains: Da, bineinteles!Daca iti vei aduna prietenii sau colegii, oferim reduceri pentru inscrierile in ture sau expeditii montane în grup de la 3-4-5 persoane care vin de la aceeasi firma sau asociatie sportiva!

Turist: Imi plac expeditiile tale, am o companie privata si vreau sa sponsorizez o expeditie organizata de tine si Highmountains.ro. Nu pot urca alături de tine in acest moment, dar as vrea sa duci steagul cu brandul companiei mele pe Aconcagua, Manaslu sau Ama Dablam sau la Everest Base Camp in muntii Himalaya, sa ne faci cunoscuți!Putem colabora?Imi poti face reclama pe echipamentul tău, pe steaguri sau corturi, in filmarile tale pe varfuri celebre, in interviuri la radio sau TV?

High Mountains: Da, bineinteles! Orice expeditie in munti inalti presupune multa logistica si cheltuieli cu Sherpa, asigurari de cautare si salvare, bilete de avion, corturi si echiapment tehnic, asa incat sunt interesat de orice fel de colaborare in privinta promovarii unor branduri!
Contacteaza-ma la office@highmountains.ro sau pe whatsapp: +40 741 576 088! Stabilim o intalnire si discutam despre colaboararea noastra la altitudine!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
× Contacteaza-ne