Expeditie pe Cerro Aconcagua, 6962m Trofeu 7 Summits 2025
In ianuarie 2025 vom pleca în America de Sud, în Argentina pentru a urca vârful Cerro Aconcagua, 6962m în cadrul unei expeditii organizate de Mihai Matei (Mitză) ghid montan cu experienta in munți înalți, atestat seria nr. 10167 eliberat de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului.
Pana acum, ghidul vostru montan Mitza a reusit ascensiunea varfului Aconcagua, 6962m de 4 ori in 2019, 2022, 2023 si 2024.
Tarif: 3390 euro/ membru in expeditie
Atentie! Locuri limitate in cadrul expeditiei!
Perioada: 13 – 31 ianuarie 2025
Inscrierile se fac la adresa:
office@highmountains.ro
Sau la whatsapp: +40741 576 088.
Despre Aconcagua summit!
Aconcagua este un varf care atrage an de an mii de turisti si alpinisti care ii escaladeaza pantele, mai ales ca acesta face parte din Trofeul 7 Summits, al celor mai inalte piscuri montane de pe fiecare continent!
Cel mai inalt varf din America de Sud, Cerro Aconcagua, se gaseste in Argentina, fiind considerat cel mai inalt munte din afara Asiei si unul din cele sapte varfuri importante ale lumii. Face parte din lantul Anzilor Cordilieri si este marginit de vaile Valle de las Vacas la nord si est, dar si de Valle de los Horcones Inferior la vest si sud.
Daca vreti sa ajungeti acolo trebuie sa stiti ca aveti nevoie de o foarte buna pregatire fizica si de experienta a cel putin unei expeditii in munti inalti: Elbrus din Caucaz, Damavand din Iran, Kilimanjaro sau Rwenzori, Africa. Trebuie spus ca acest munte face parte din parcul regional numit Parque provincial Aconcagua si avand ghetari, dintre care cei mai masivi sunt Ghetarul polonezilor si Ghetarul englezilor.
De unde vine denumirea varfului Aconagua?
De asemenea, in zona exista si un rau omonim, Rio Aconcagua, care izvoreste de pe panta sudica a lantului muntos si apoi curge spre vest pentru a ajunge sa se verse in Oceanul Pacific la nord de orasul Valparaíso, Chile.
Muntele nu este un vulcan, ci un munte de incretire.
Despre denumirea muntelui exista pareri care sustin ca ar proveni din limba Quechua, de la expresia “Ackon Cahuak” care inseamna “Santinela de piatra”. Unii istorici atribuie denumirea muntelui limbii Arauca, fiind vorba despre o transformare a expresiei “Aconca-Hue”, numele de odinioara al raului Aconcagua. In Chile se spunea ca inseamna ca raul respectiv “este de pe partea cealalta”, mai ales ca indigenii credeau ca raul izvora de pe versantul vestic al muntelui.
Aconcagua este un munte relativ usor de urcat din punct de vedere tehnic, dar greu din punct de vedere fizic, necesitand multe ore de antrenament de tip cardio, de alergat sau de mers pe munte in conditii de vreme neprielnica, dar si ture de anduranta in munti, care sa dureze mai multe zile la rand si in care sa va antrenati corpul pentru ceea ce aveti de infruntat sus pe muntele argentinian.
Trebuie sa mai stiti ca la altitudinea din Anzi presiunea atmosferica pe varful Aconcagua este de cca 40 % din presiunea atmosferica de la nivelul marii. Cu toate acestea, nu este necesara folosirea oxigenului suplimentar.
Mai trebuie spus ca a doua cea mai frecventa ruta implica traversarea Ghetarului Polonezilor, ruta pornind din valea Vacas, urcand pana la baza ghetarului si apoi mergand pe partea finala a traseului rutei nordice.
Alpinistii experimentati sunt atrasi de rutele de pe muchiile sudice si sud-vestice, mai dificile din punct de vedere alpinistic. In plus, in Aconcagua fata sudica este considerata foarte dificila, asa ca atentie ce tinte vreti sa atingeti si ce ruta abordati! Daca va propuneti sa urcati acest munte si nu aveti experienta de altitudine este bine sa fiti insotiti de un ghid cu experienta muntelui.
Este bine de stiut ca este necesara achizitionarea unui permis de la autoritatea responsabila cu intretinerea intregii zone, Parcul regional Aconcagua localizat in Mendoza, rangerii muntelui argentinian.
Atingerea altitudinii maxime se face de obicei pe versantul nordic acesta fiind mai accesibil.
Programul detaliat al expeditiei din Aconcagua:
13 – 31 ianuarie 2025