Pe crestele zeilor himalayeni! Cum a fost in muntii Himalaya pe varful Island Peak 6189m?
Acum circa 4 ani, in primavara lui 2019 începea o frumoasă aventura! Atunci am facut cunoștința prima data cu muntii Himalaya! Himalaya este o alta lume! Acum 4 ani acolo in Nepal am urcat primul varf de peste 6000m din aceasta frumoasa zona montana, incarcata de legendele alpinistilor care i-au calcat potecile de-a lungul anilor! Intre timp am mai urcat acolo de 4 ori si am ajuns pe varful cel tehnic și extraordinar de frumos, Ama Dablam summit 6812m dar si pe optmiarul Manaslu 8163m, primul meu summit de peste 8000m. Anii trec repede dar experiența mea de acolo a rămas în amintirea mea si m-a făcut sa îmi doresc și alte creste himalayene!
Pe cararile muntilor Himalaya!
Asadar, am plecat in Nepal la inceput de aprilie, cu dorinta de a ajunge intr-o tura de aclimatizare, pentru a doua oara la Everest Base Camp, 5350m, iar mai apoi sa incercam abordarea varfului Imja Tse sau Island Peak, 6189m, situat aproape de Baruntse, cu plecare din localitatea Chukkung, la circa 4700m altitudine. Grupul a fost format din 7 turisti romani, eu ca si ghid montan, plus un ghid nepalez cu mare experienta, Tenzing Lakpa, si nepotul acestuia Tsering, in varsta de doar 17 ani!
Everest Base Camp, un punct pe harta din Himalaya dorit de trekkerii din intreaga lume!
Treptat, am dat caldura din vale pe racoarea inaltimilor, insa nu aceasta a fost problema, ci instabilitatea si temperaturile scazute, cumva destul de atipic pentru aceasta perioada. A nins sau a plouat destul de des, totul culminand cu frigul patrunzator de care am avut parte atunci cand am depasit cota 5000m, spre Tabara de baza a Everestului, locul de unde pornesc toate expeditiile spre cel mai inalt varf al lumii.
Training-ul a constat in urcarea pe coarda fixa cu ajutorul ‘jumar-ului’, un dispozitiv de tip blocator de ascensiune pe coarda fixa, dar si exersarea rapelului in diverse conditii! Practic, la coborarea de pe varf urmeaza cateva rapeluri destul de lungi, care nu pun probleme tehnice, insa trebuie sa tinem cont de faptul ca te afli la peste 6000m altitudine, nu esti pe Moldoveanu, si e posibil, asa cum am patit noi, sa ai parte de aglomeratie catre varf! Plus, ca trebuie sa faci in asa fel incat sa ai mintea cat mai limpede si sa nu comiti erori…
Pentru voi cei care cititi!
Pentru a lua parte la o astfel de expeditie trebuie sa ai o conditie fizica foarte buna, experienta in a te catara cu coltarii si pioletul pe trasee de creasta pe timp de iarna, cum ar fi cele din Carpati, din Piatra Craiului, Bucegi, Retezat sau Fagaras, si nu in ultimul rand trebuie sa stii cum functionezi la altitudine! Chiar daca ai mai fost prin Alpi sau Anzi sau Caucaz la 4000, 5000 sau 6000m trebuie sa stii ca nu e de joaca si ca organismul tau se aclimatizeaza mai greu sau poti avea probleme din cauza aerului rarefiat, a durerilor de cap, a lipsei poftei de mancare, a energiei insuficiente! Din experienta mea de ghid montan spun ca, cu cat ai fost mai des la altitudine este mai bine pentru tine!
Cu atat mai repede corpul isi intra in drepturi acolo sus, iar asta se petrece dupa ce acesta a tot luat contact cu aerul rarefiat al inaltimilor!
Totusi, cu antrenament, aclimatizare facuta ca la carte (noi am, dormit 3 nopti la peste 5000m inaintea varfului), sansele sa reusesti sunt mai mari!
Altfel, totul se poate schimba in rau, caci uneori se face atat de cald pe timpul zilei incat scarile se clatina, zapada si seracurile pot sa o ia la vale, iar siguranta rutei se deterioreaza si creste riscul unor accidente. In acea seara a nins cam 15 cm, iar gandurile noastre, ale celor din cort erau: ‘ce facem daca ninsoarea va continua?’
Plecam sau nu catre varf?
Totusi, aversa de zapada s-a potolit si am plecat dupa miezul noptii catre varf, la lumina frontalelor! Nu era deloc frig, tremperatura fiind peste 0 grade Celsius. Stancile de pe traseu erau destul de alunecoase, insa cu atentie se putea merge destul de bine…
Baietii mergeau destul de ok, Petronela era in forma, insa am observat ca Puiu avea un ritm mai lent, desi pana atunci ne obisnuise cu viteza si constanta sa, cu toti cei peste 60 plus ani ai sai! Admirabil, insa insuficient!
Urcand in noapte, distanta dintre noi, cei tineri si el se tot marea, asa incat ghidul Sherpa care il insotea a propus sa urcam noi cu ghidul cel tanar de 23 de ani, iar coechipierul nostru sa vina in ritmul sau cu al doilea Sherpa. Din pacate, experienta celui de al doilea Sherpa l-a facut pe Puiu sa coboare din asa numitul ‘Crampons point’ la cca 5800m altitudine, ca urmare a timpului insuficient de abordare a varfului in acel ritm! Safety first!!!
In clipa cand am depasit, dupa altimetrul meu cota 5700m si Alex, partenerul meu de ascensiune a dat semne ca altitudinea isi spune cuvantul, spunandu-mi clar ca in ritmul lui nu va face varful nimeni! Se simtea obosit…
‘Nu ar mai trebui sa stati dupa mine’, zice el! Asadar, Alex, ca un alpinist cu experienta ce este, si cu care am urcat deja varfurile Mont Blanc si Grossglockner din Alpi, ne-a sfatuit sa urcam saritorile inghetate si pline de zapada, de genul celor de pe vaile din Piatra Craiului sau Bucegi – fara el. Partenerul nostru de asscensiune a luat decizia dureroasa, dar sanatoasa de a cobori lent catre vale, insotit de un Sherpa. Prin urmare, am ramas impreuna cu Petronela, care mergea foarte bine si dadea din nou dovada de ambitie si rezistenta, plus ghidul Sherpa cel tanar, care parea neobosit!
Varful mult dorit!
A rasarit si soarele si am constatat ca suntem foarte aptroape de varful mult dorit! Inca cativa pasi si am intrat pe creasta somitala a acestuia, scurta dar expusa, cu pereti de cateva sute bune de metri pe ambele laturi! Am ajuns pe varful mult dorit!!! Bucuria a fost pe masura, tanarul Sherpa uitandu-se un pic mirat parca, la chipurile noastre imbujorate de gerul diminetii, cu zambete largi!Petronela filma peisajul neasemuit de frumos, cu varfurile Makalu, Baruntse, Mera Peak si Ama Dablam profilandu-se in zarile albastre, cu Tibetul aflat imediat in apropiere!
Abruptul fetii sud – vestice a optmiarului Lhotse se profila si el amenintator/atragator in fata noastra, cu mica tabara de baza a unei expeditii sud-coreene care incearca de cativa ani sa deschida o ruta pe aceasta fata a muntelui!
Andreea si Mihai, Maria si Petronela, Puiu si Cristi, Alex si Lakpa Tenzing, Tsering si Chiraan Sherpa guide!
Jos palaria pentru voi toti, pentru rezisenta voastra, pentru bucuria de a fi in Himalaya si sper ca v-a placut!!!
Multumesc pe aceasta cale lui Gabriel Motica de la Maramontsport si lui Paul Olteanu de la Himalaya Brasov, care au contribuit la buna organizare a expeditiei! Urmatoarea tura aici va fi in aprilie anul acesta, cand vom incerca sa ajungem din nou pe varful Island Peak 6189m din Himalaya! Nu cu oricine, ci cu o parte din echipa cu care am urcat anul acesta varful Aconcagua 6962 din Anzii Cordilieri, echipa care deja se pregateste de Imja Tse!
Daca va intereseaza si pe voi ascensiunea pe Island Peak 6189m, astept cateva detalii despre experienta voastra montana, despre varfurile urcate si planurile voastre – la adresa mea de ghid montan: